Головна » 2016 » Липень » 18 » Віталій Кінч – талант і майстерність
13:38
Віталій Кінч – талант і майстерність

Ми не можемо уявити усю велич створеного людством упродовж століть, не можемо назвати прізвища багатьох творців чудових виробів, що прикрашають зали наших музеїв. Та ми певні, що в душах усіх, хто ознайомиться з цими пам’ятками, вони залишать глибокий слід. Певні, що й твори сучасних майстрів, які не відірвалися від народних традицій, постійно привертатимуть увагу глядачів.

Віталій Кінч – один із талановитих майстрів української різьби по дереву. Бог щедро обдарував його. Він чудово малює, грає на гітарі, має гостре почуття гумору та безмежну фантазію.

Народився Віталій Кінч 18 серпня 1974 року в мальовничому верховинському селищі Міжгір’я Закарпатської області. Мати, Олена Федорівна – вишивальниця, а тато, Михайло Іванович – художник, різьбяр. Хист до малювання ще в ранньому дитинстві прищепив батько. Його поради та настанови стали орієнтиром у мистецтві, завдяки йому освоїв ази різьбярства. Навчаючись у школі, їздив на відпочинок у табори для обдарованих дітей, де мав змогу займатися з учителями на уроках малювання. Ще маленьким хлопчиком Віталій змальовував цікаві картинки, різьбив візерунки, брався відтворювати побачене, це і були перші доробки майбутнього різьбяра.

Коли після закінчення школи постало питання куди йти навчатися, то Віталій не зупинив свій вибір на різьбярстві, а обрав іншу професію. Закінчивши в Міжгір’ї професійно-технічне училище № 12, він жодного дня так і не пропрацював за фахом. А от музика в його житті відіграла неабияку роль. Адже він самотужки навчився гри на гітарі, разом зі своїми однодумцями створили музичний гурт і з успіхом виступали на сцені Міжгірщини.

У цей же період Віталій разом із батьком відновлював та оформлював церкви Закарпаття. Поступово перейшов до різьби сувенірів, картин, а згодом –  ікон. Майстер не знав законів професійного мистецтва, виготовляв свої твори без спеціальної підготовки. Перші його роботи, звичайно, були недосконалими, але він поступово відшліфовував свою майстерність.

Працюючи над композиціями, він здійснює величезну творчу роботу. Маючи феноменальну зорову пам’ять, різьбяр у звичайній дерев’яній колоді вміє чітко побачити майбутній образ і відтворити його загальний характер. А тоді вже дещо підправляє, приводить у відповідність до сформованого в уяві. Кмітливий і допитливий, він здобув гарний досвід, що далося взнаки в його роботах. Зізнається, що особливий вплив справила на нього творчість батька. Віталій скрупульозно вивчав його роботи, намагався осягнути таємниці майстерності. Здається, частково йому це вдалося. Його твори визнали багато шанувальників мистецтва як удома, так і за кордоном, їх закуповують у Чехію, Словаччину, Угорщину, Росію та Америку.

Мабуть, він і не задумувався про свої виняткові здібності до різьби. Але  вроджений потяг до прекрасного привів його до Закарпатського художнього інституту (нині академії мистецтв) на факультет декоративно-прикладного мистецтва за спеціальністю художня обробка дерева. Нині Віталій Кінч працює в Ужгородському районному центрі дитячої творчості керівником гуртка, де має можливість навчати учнів різьби на базі Коритнянської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів. Своїми учнями він дуже гордиться, адже вважає їх надзвичайно талановитими. Силами учнів гуртка вже проведено кілька виставок до Дня матері, Різдвяних та Великодніх свят у школі та Ужгородському районному центрі дитячої творчості в селі Великі Лази, Ужгородській центральній міській бібліотеці. Вони також учасники щорічного   конкурсу-виставки учнівських робіт у Закарпатському обласному палаці дитячої та юнацької творчості «Падіюн», де отримували призові місця два роки поспіль. Учнівська робота навіть відібрана на виставку до міста Київ.

Віталій Кінч – член Міжгірського районного об’єднання художників «Карпатські кольори». У 2013 році вперше взяв участь у колективній виставці міжгірських художників, що відбулася в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту (м. Ужгород), у 2014 році – виставці студентських робіт  Закарпатського художнього інституту в Закарпатському інституті післядипломної педагогічної освіти (м. Ужгород) та в стінах свого навчального закладу. У 2015 році учасник виставки до Дня художника, що експонувалася в  галереї «Ужгород».

Захоплює і дивує величезна працездатність та енергійність митця, його невичерпний потенціал. Невгамовна творча натура майстра прагне нових виявів. Він завершує роботу над капличкою Петро-Павлівської церкви в смт Міжгір’я. У планах на майбутнє – вирізьбити серію ікон «Хресна дорога».

Для своїх робіт використовує липу, вільху, грушу, сливу, яблуню, обробляє готові вироби морилкою, воском або лаком. Від цього вони мають гарний колір, теплі на дотик, вони дихають, живуть своїм життям.

Є у митця особлива ікона – це ікона «Благовіщення». А особлива тому, що вирізьбив він її для дружини Юлії, яка народилася у велике християнське свято – Благовіщення Пресвятої Богородиці.

«Мистецтво несе до нас лише добро», – пишуть мудреці. І це ще раз підтверджують дивовижні роботи митця Віталія Кінча. У кожної людини є своє призначення на землі і важливо, щоб вона знайшла свій шлях.

Знаковим став для Віталія 2016 рік, який запам’ятається відкриттям персональної  виставки робіт «Воскресіння Христове», що пройшла в Ужгородській центральній міській бібліотеці й одразу привернув увагу до його творчості. Про обдарованість різьбяра засвідчують слова доктора мистецтвознавства, академіка Української академії оригінальних ідей, заслуженого художника України, голови Закарпатської обласної організації Національної спілки дизайнерів України Михайла Беленя: «Віталій має великий природний талант. Він не просто митець, який ріже в дереві, добросовісно та трудолюбиво ставиться до будь-якої теми. У Віталія відчувається серйозний професійний підхід у роботах, обрамлюючи створені образи у виняткові сюжетні роботи. Сакральне мистецтво – це одвічна тайна, а у Віталія сакральна тематика є фундаментом творчості. Він щиросердечно ставиться до творів і це є великим позитивом. Дебют персональної виставки показав високий результат і хочеться побажати йому нових творчих звершень».

На виставку завітали колеги, друзі та близькі родичі. Начальник управління у справах культури, спорту, сім’ї та молоді Євген Бобров привітав талановитого різьбяра і побажав творчих успіхів та натхнення. Заслужений художник України, керівник обласного осередку Національної спілки художників Борис Кузьма у своєму виступі відмітив естетичний смак майстра, що свідчить про невмирущість традицій художньої обробки з дерева. А ректор, професор Закарпатського художнього інституту, член Національної спілки художників України Іван Небесник, відмітив високу професійну майстерність різьбяра, а також наголосив, що дуже вдало і сучасно бібліотека поєднує мистецтво, книги і комп’ютери. Директор Ужгородського районного центру дитячої творчості Світлана Вульпе вручила грамоту. Сюрпризом для автора виставки став музичний подарунок від вокального ансамблю студентів Ужгородського державного музичного училища імені Д. Є. Задора (керівник – заслужена артистка України Світлана Глеба), які виконали духовні пісні.

Тож бажаємо Віталію переможного натхнення у пошуках оригінальних образів, досягнення нових висот. Адже його творчість є вагомою сторінкою культурно-мистецького життя України.

Корнелія КАЛИНИЧ,
методист Ужгородського міського центру дозвілля – будинку культури

 

 

Переглядів: 789 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури